Museomme on pieni ja siellä on paljon pieniä esineitä ihasteltavana.

Vinkkejä vierailuun

Lelumuseo on antoisa ryhmävierailukohde

Eläkeläisryhmä löytää lapsuusmuistonsa täältä, harrastajaporukka virkistyy uusilla ideoilla, ja työyhteisöllä on täällä muutakin yhteistä kuin työ – meistä jokainenhan on ollut joskus lapsi!

Lelumuseo avaa ovensa 10–40 hengen ryhmille myös aukioloaikojen ulkopuolella. Museomme on pieni ja siellä on paljon pieniä esineitä ihasteltavana, siksi 40 henkeä suuremmat ryhmät kannattaa jakaa pienempiin osiin. Toivomme, että isot ryhmät ilmoittaisivat tulostaan etukäteen vaikka tulisivatkin silloin kun museo on normaalisti auki. Tällöin vältymme tilanteelta, että museossa on useampi iso ryhmä samanaikaisesti.

Ryhmäalennus -10% myönnetään yli 20 hengen ryhmille. Sesongin ulkopuolella (loka–huhtikuu) lipun hinta on kiinteä, tällöin emme myönnä ryhmäalennuksia – toisaalta emme myöskään peri avausmaksua aukioloajan ulkopuolisista ryhmätilauksista. Ryhmätilauksen yhteydessä pääsymaksuja ei valitettavasti voi suorittaa museokortilla.

Kahvitus on tilattavissa ryhmävierailun yhteyteen. Kymmenen henkeä isompien ryhmien on syytä ilmoittaa myös kahvituksesta jotta voimme varautua siihen huolella. Samalla voi tarkistaa erityisruokavaliot (leivomme kaiken aina laktoosittomana). Ison ryhmän kanssa toimimme siten, että osa porukasta nauttii museokahvilan antimia, kun osa vierailee museossa. Sopu sijaa antaa. Sisällä kahvilassamme 25 asiakaspaikkaa. Kesällä terassin ollessa käytössä asiakaspaikkojen määrä tuplaantuu.

Koululaisryhmät

Koululaisryhmässä kaikki maksavat lastenlipun hinnan, myös mukana seuraavat opettajat ja huoltajat. Koululaisryhmiä ei päästetä museoon ilman mukana kulkevan aikuisen valvontaa. Ryhmäalennus yli 20 hengen ryhmälle on –10%. Sovittaessa avaamme museon myös aukioloaikojen ulkopuolella, tällöin ei ryhmäalennuksia. Koululaisvierailuun voi valmistautua lataamalla tästä koululaistehtävät.

Opastus Lelumuseossa

Keräilijä, museonjohtaja Petra Tandefelt opastaa itse tilauksesta 5–15 hengen aikuisryhmiä museossa suomeksi. Opastuksesta sovitaan etukäteen ja se maksaa 70 euroa (+ museolippu/hlö). Opastettuun kierrokseen on syytä varata noin tunti.

Maksaminen

Lelumuseossa voi maksaa käteisen lisäksi pankkikortilla ja yleisimmillä luottokorteilla. Mielellämme emme kirjoittele ja postittele laskuja iltapuhteina. Jos näin kuitenkin käy, veloitamme 15 euron laskutusmaksun.

Lasten kanssa museossa

Lelumuseon identiteetti on olla vanhanajan kokoelmamuseo. Täällä ihastellaan kauniita ja kummallisia esineitä, ihmetellään muuttuvaa aikaa, ja pohdiskellaan isovanhempien elämää. Suomenlinnan Lelumuseo ei siis ole leikkipaikka tai lastenkulttuurikeskus, sellaisia löytyy Helsingin kaupunginmuseosta ja Espoosta. Meidän museo on tehty nostalgiannälkäisille romantikoille.

Lapset ovat tietysti meilläkin sydäntä lähellä, ja hyvin tervetulleita vierailemaan Lelumuseossa. Jotta vierailusta ei tulisi kenellekään paha mieli, huomioithan seuraavat vinkit:

Pieni ihminen on oma vahva persoonansa, ja lapset kehittyvät eri tahtiin oman luonteensa mukaan. Olemme tutustuneet taaperoihin jotka lumoutuvat Lelumuseosta niin paljon, että haluavat tulla käymään monta kertaa. Lapselle museokokemus voi olla niin kuin mielenkiintoinen satukirja; samaa kirjaa luetaan monta viikkoa joka päivä, kunnes se on täyttänyt jonkun meiltä aikuisilta salatun tehtävänsä. Olemme myös tavanneet lapsia, jotka eivät ollenkaan jaksa sietää olla museossa. Lelumuseo voi olla pienen ihmisen näkökulmasta joskus jopa pelottava paikka.

Koska museon on tarkoitus esitellä mennyttä maailmaa ja vanhan ajan lapsuutta, me emme sensuroi leluhistoriaa. Kokoelmassa on epäilyttäviä pelikortteja, vanhoja sotaleluja ja myös nykyajan katsojan silmissä rasistiselta vaikuttavaa materiaalia. Varaudu kysyttäessä keskustelemaan aiheista lapsesi kanssa, museo on hyvä kasvatuksen paikka.

Oletamme että vanhemmat ohjaavat lapsia olemaan juoksematta museotiloissa, tai muutenkaan riehumatta siellä. Museossa ei myöskään syödä eikä juoda – edes sipsejä ja pillimehua. Vanhempien tulee myös neuvoa lapsilleen, ettei sohville ja tuoleille nousta seisomaan. Ohjeet koskevat myös museokahvilaa.

Rehellisesti sanottuna Lelumuseo saattaa olla pienelle lapselle puuduttavan tylsä. Paljon siis riippuu aikuisesta joka lapsen kanssa siellä vierailee.

  • Rohkaise lasta olemaan utelias, ole itse kiinnostunut ja innostunut.
  • Älä jätä lasta ilman ohjausta: opasta katsomaan rauhassa ja keskittymään pieniin yksityiskohtiin.
  • Kerro tarinoita omasta lapsuudestasi ja kuuntele kun lapsi kertoo omia juttujaan.
  • Lapsi ei saa museokierroksesta juuri mitään irti, jos hän joutuu vierailemaan siellä yksin. Myös jälkikäteen on hyvä voida yhdessä keskustella museokokemuksesta.
  • Katsokaa näyttely ensin, vasta sitten valokuvataan. Näyttelyä katsoessa voi pohtia mistä haluaa valokuvan.

Museossa/museokahvilassa on myös perhevessa, josta löytyy hoitopöytä. Satsaamme vessan siisteyteen ja viihtyvyyteen huolella. Meillä saa tietenkin myös imettää vauvaa, mutta erillistä suojaisaa paikkaa siihen ei ole tarjota tilanpuutteen vuoksi.

Lastenvaunut mahtuvat museoon, mutta varsinkin kauniilla ilmalla toivomme, että ne jätetään museon terassille. Kahvilan puolella erityisesti on hyvin ahdasta, mikäli sinne tuodaan lastenvaunut.

Koiran kanssa museossa

Hyvin käyttäytyvät lemmikit ovat meille tervetulleita, sekä museoon että kahvilaan. Mikäli joku asiakkaista esimerkiksi pelkää koiraa, silloin koira luonnollisesti siirtyy ulos odottamaan. Kahvilasta saa raikasta vettä ja koiralle makupalan. Jos emme huomaa kiireissämme sellaisia omatoimisesti tarjoilla, pyydä reippaasti.

Omat eväät

Jos olet varustautunut piknik-eväin, niin nauti ne piknikkinä luonnossa, älä kahvilassa tai sen terassilla. Kahvilan pöydät ja tuolit ovat täyden kahvilapalvelun ostaneita asiakkaita varten. Suomenlinnassa on useita kivoja paikkoja eväsretkeilyyn. Museon puolella kaikki syöminen ja juominen on kielletty siisteyssyistä. Ei siis edes sipsejä, pillimehuja tai tikkareita.