Täällä vierailija saa ihastella kauniita ja kummallisia esineitä, ihmetellä muuttuvaa aikaa, ja pohdiskella isovanhempiensa elämää.

Lelumuseo tänään

Lelumuseon identiteetti on olla edelleen vanhanajan kokoelmamuseo: täällä vierailija saa ihastella kauniita ja kummallisia esineitä, ihmetellä muuttuvaa aikaa, ja pohdiskella isovanhempiensa elämää. Tämä ei ole leikkipaikka tai lastenkulttuurikeskus, sellaisia löytyy Helsingin kaupunginmuseosta ja Espoosta. Meidän kohderyhmäämme ovat nostalgiannälkäiset romantikot, ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Lelumuseon toiminta keskittyy kahteen sesonkiin: kesä ja joulu. Kesäsesonkina olemme auki päivittäin toukokuun alusta syyskuun loppuun. Keväällä pidämme kanta-asiakkaiden pyynnöstä muutaman viikonloppuaukiolon, yleensä huhtikuun alusta alkaen (pääsiäisen pyhät olemme aina auki, tervetuloa). Jouluna museo on auki ensimmäisestä adventista loppiaiseen päivittäin. Jouluaikaan museossa on tietysti kaikki kokoelman vanhat joulukoristeet ja tontut esillä.

Museotilaa on remontoitu laajentaen jo kaksi kertaa, ja näin olemme saaneet lisää tilaa alati kasvavalle kokoelmalle – neuvostolelutkin mahtuivat viimein esille. Tilasta on edelleen valtava puute. Museon sijainti kartalla ei ole ihan ongelmaton, siksi museotilan laajentaminen rakennuksen asuinkerroksiin ei ole järkevää. Ainakaan meidän asiakasvirta ei riitä rahoittamaan sellaista hanketta, vaikka ainahan sitä haaveilee ja tahtoisi tehdä vaikka mitä.

Petra Tandefelt kokosi yksiin kansiin lelutarinoita ja herkullisia leivonnaisia kirjassaan Nallerouva Hunajapurkin Herkkukirja – nostalgisia leluja ja reseptejä (Tammi 2012). Herkkukirjan molemmat painokset ovat loppuunmyyty, mutta sen voi lainata kirjastosta. Vuonna 2019 ilmestyi omakustanne Lelukabinetti – lelumuseon kokoelmista poimittua, joka taustoittaa kokoelman ikonisia helmiä. Tämä kirja on myynnissä Lelumuseossa, ja saatavilla myös englanninkielisenä.

Lelumuseolla kuin myös Café Samovarbarillakin on uskollisia kanta-asiakkaita ympäri maailmaa. Mikäli haluat tukea museon toimintaa ota rohkeasti yhteyttä. Olemme kaikesta tuesta kiitollisia, myös henkisestä: Iloiset asiakkaat ovat parasta mainostamme!

Tutustu näyttelyyn 360°-näkymässä