Sveaborgs Leksaksmuseum (est.1985)
Leksaksmuseet vill vara ett gammaldags museum där besökaren får beundra både vackra och besynnerliga föremål, tänka på tidens gång och fundera över vad far- och morföräldrarna lekte med när de var små. Det här är inte en lekplats eller ett kulturcentrum för barn. Letar man efter sådana ställen ska man söka sig till Helsingfors stadsmuseum eller leksaksmuseet i Hagalund i Esbo. Vår målgrupp är nostalgihungriga romantiker oavsett ålder och kön.
Leksaksmuseet skapades av konstnären och antikhandlaren Piippa Tandefelt, och nu har hennes dotter Petra Tandefelt tagit över verksamheten. Leksakssamlingen, liksom hela museet, är i privat ägo och till 100 procent självfinansierad.
Leksaksmuseets verksamhet är koncentrerad till två säsonger, sommaren och julen. Under sommarsäsongen har vi öppet varje dag från början av maj till slutet aav september. På våren håller vi öppet några veckoslut i april på kundernas begäran. (Under påskhelgen har vi alltid öppet, välkomna!) Under julen är museet öppet från första advent till trettondagen. Då ställer vi ut alla gamla juldekorationer och jultomtar.
Se på videon som berättar Leksaksmuseets historia:
Leksaksmuseet öppnades 1985 i bottenvåningen på det hus där familjen Tandefelt bor. Sedan dess har museet förstorats två gånger. På det sättet har den växande leksakssamlingen fått mera plats. Också leksakerna från sovjettiden har kunnat lyftas fram, men det är fortfarande brist på utrymme. Museets placering på Sveaborg är inte heller helt problemfritt. Att ta ytterligare utrymmen i anspråk i familjens hus är inte förnuftigt. Tillströmningen av kunder räcker inte heller till för att bekosta ett sådant projekt. Men drömma och önska sig allt möjligt kan man förstås alltid.
Samlaren och museichefen Petra Tandefelt har samlat ihop sina berättelser om leksakerna i samlingen och recepten till de bakverk som serveras i cafeet och gett ut dem i bokform. Nallerouva Hunajapurkin Herkkukirja – nostalgisia leluja ja reseptejä (Tammi 2012). (”Fru Nalle Honungsburks Delikatessbok – nostalgiska leksaker och recept”.) Boken gavs ut i två upplagor, som nu är slutsålda, men den finns på bibliotek. År 2019 utkom boken Lelukabinetti – lelumuseon kokoelmista poimittua (Leksakskabinettet – några plock ur Leksaksmuseets samlingar) på eget förlag. I boken tecknas bakgrunden till några av leksakssamlingens ikoniska pärlor. Denna bok finns till försäljning på Leksaksmuseet på finska och på engelska.
Leksaksmuseet och Café Samovarbar har trogna stamkunder runtom i världen. Om du vill stödja museets verksamhet ta modigt kontakt med oss. Vi är tacksamma för alla slag av stöd och uppmuntran. Glada kunder är den bästa reklam vi kan få!
Se 360°-vy av utställningen