Caféets hjärta är ett urval av heta drycker av toppkvalitet.

Café Samovarbar — ett härligt tehus & café på Sveaborg

Tanken bakom vårt fina café är att duka upp hembakade läckerheter tillsammans med te eller kaffe. Vi bakar själva alla dagar och använder självklart äkta råvaror. Caféets hjärta är ett urval av heta drycker av toppkvalitet. Därför är vi också ett stamställe för tevänner och vår varma choklad är rentav berömd. Espressodrycker lagar vi också med omsorg och för hand. På sommaren säljer vi lösglass som tillverkas av en liten inhemsk glassfabrikör. Café Samovarbar har också utskänkningstillstånd.

Bland våra läckerheter finns alltid åtminstone ett veganskt och ett glutenfritt alternativ. (Vi lagar våra glutenfria bakverk i samma kök som allt annat som vi bakar så mjöldamm går inte att undvika.) Eftersom vårt tehus & café är litet tar vi inte emot bordsreserveringar. Vi tänker att ”finns det hjärterum så finns det stjärterum” som man brukar säga.

Inomhus finns utrymme för 25 personer. Sommartid, då terrassen i trädgården är i bruk, fördubblas antalet sittplatser. Därifrån ser man stranden och havet där stora och små båtar passerar. Sveaborgs varutransportfärja, som startar från Skatudden, lägger till vid servicebryggan vid stranden. Strandområdet har länge varit föremål för byggnation och ser fortfarande rätt kaotiskt ut. Vår verksamhet störs egentligen inte, men det har ibland varit lite svårt att hitta till museet. Om du har synpunkter på framkomligheten och strandområdet kan du höra av dig direkt till Sveaborgs förvaltningsnämnd (Suomenlinnan hoitokunta) som ansvarar för området.