Jaettua iloa yli 30 vuotta!

Suomenlinnan Lelumuseon perusti vuonna 1985 taiteilija Piippa Tandefelt. Nykyisin museota johtaa hänen tyttärensä Petra Tandefelt. Yksityinen kokoelma käsittää lukemattomia leluja 1800-luvun alkupuolelta aina 1970-luvulle saakka. Esineistö on kerätty Suomesta ja se esittelee suomalaista kulttuurihistoriaa.

Ensimmäiset vanhat leikkikalut Piippa Tandefelt (s.1939 Sortavalassa) osti alunperin tyttärelleen kuusikymmentäluvun loppupuolella. Piippa Tandefelt toimi silloin keraamikkona, ja hän on myös Suomenlinnassa toimivan keraamikkojen yhteistyöhuone Pot Viaporin perustajajäsen.

Myöhemmin Piippa Tandefelt ryhtyi pitämään pientä antiikkikauppa Petruskaa Helsingin Pietarinkadulla. Sana antiikkikauppiaasta joka on hulluna vanhoihin leikkikaluihin kiiri, ja antiikkilelujen kokoelma karttui.

PageLines-VillaAnnaH.jpgVuonna 1979 oli Unescon lasten vuosi. Suomenlinnassa toiminut Pohjoismainen taidekeskus pyysi lelukokoelmaa teemanäyttelyyn Rantakasarmin näyttelytilaan. Näyttely poiki toivomuksen, että lelut olisivat vakituisesti nähtävillä.

Suomenlinnan Lelumuseo avattiin vuonna 1985 Tandefeltin kotitalon pohjakerrokseen museolle rakennettuihin tiloihin. Yhdeksänkymmentäluvun alussa museon yhteyteen perustettiin myös pieni kahvila, nykyisin nimeltään Café Samovarbar.

Nallerouva hunajapurkki

Vuonna 2003 Lelumuseon ohjaksiin astui Piipan tytär Petra Tandefelt (s. 1966). Petra on koonnut yksiin kansiin lelutarinoita ja herkullisia leivonnaisia kirjassa Nallerouva Hunajapurkin Herkkukirja – nostalgisia leluja ja reseptejä, Tammi 2012.

Museo toimii edelleen yksityisenä toiminimenä, ja on 100% omavarainen. Lelumuseossa vierailee noin 23.000 kävijää vuosittain. Lelumuseolla kuin myös sen Samovaaribaarillakin on uskollisia kanta-asiakkaita ympäri maailmaa.

Mikäli haluat tukea museon toimintaa ota rohkeasti yhteyttä. Olemme kaikesta tuesta kiitollisia, myös henkisestä: Iloiset asiakkaat ovat parasta mainostamme!

Tutustu näyttelyyn 360°-näkymässä